Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Προστατέψτε το σπίτι σας...

Πριν βγείτε, βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε ξεχάσει κάποια ηλεκτρική συσκευή ανοικτή (π.χ. κουζίνα, σίδερο κλπ) και ότι όλα τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες είναι κλεισμένα και ασφαλισμένα!

Χρησιμοποιείστε πύρους ασφαλείας στα παράθυρα και στα πατζούρια, ιδίως σε διαμερίσματα ισόγεια!

Μόνον οι συμπαγούς κατασκευής πόρτες σπιτιών, που περιβάλλονται από ανθεκτικό πλαίσιο και έχουν κλειδαριές ασφαλείας, αναγνωρισμένου κατασκευαστή, παρέχουν ασφάλεια από τους διαρρήκτες!

Μην αφήνετε μηνύματα σχετικά με την διάρκεια της απουσίας σας έξω από την πόρτα, γραμματοκιβώτια ξεχειλισμένα από έντυπα ή περιοδικά στο κεφαλόσκαλο...
Παρακαλέστε ένα γείτονα ή κάποιο φίλο, αν θα απουσιάσετε πολύ, ν’ ανοίγει τα στόρια κάπου-κάπου και να βάζει μουσική...

Εγκαταστήστε ένα χρονοδιακόπτη, κατά προτίμηση ψηφιακό, σε κάποια φώτα, ώστε ν' ανάβουν κατά τυχαία διαστήματα. Έτσι η απουσία σας γίνεται λιγότερο αισθητή...

Ενεργοποιήστε την αυτόματη πρωόθηση των κλήσεων από το σταθερό τηλέφωνο προς το κινητό σας. Ετσι, ακόμα κι αν σας τηλεφωνούν (ανωνύμως και το κλείνουν), για να ελέγξουν την παρουσία σας στο χώρο... πάντα θ' απαντάτε!

Χρησιμοποιείτε το θυροτηλέφωνο ή το "ματάκι" της πόρτας για να ελέγξετε την ταυτότητα των επισκεπτών σας. Ασφαλίζεται το μερικό άνοιγμα της πόρτας με αλυσίδα ή άλλο παρόμοιο μηχανισμό που έχουν συνήθως ενσωματωμένο οι πόρτες ασφαλείας!
ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΤΕ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΕ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΛΕΓΧΟ! ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ! ΜΗΝ ΞΕΓΕΛΙΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ Η' ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ (για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε περί "Κοινωνικής Μηχανικής") !!!

Αντιμετωπίστε με την δέουσα προσοχή, οποιοδήποτε άγνωστο άτομο, ανεξαρτήτως της όποιας δικαιολογίας τυχόν χρησιμοποιήσει, που θα συναντήσετε στην πόρτα της πολυκατοικίας σας, στο κλιμακοστάσιο, στο υπόγειο ή στην ταράτσα! ΠΡΟΣΟΧΗ στους "πλασιέ", "ερευνητές αγοράς", υπαλλήλους ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ, ακόμα και όσους εμφανιστούν ως... Αστυνομικοί! ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΣ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΣ...
Αν προσέξετε κάποιον που κινείται ύποπτα έξω από το σπίτι σας ή στο απέναντι πεζοδρόμιο, ή γενικότερα στην γειτονιά σας, παρατηρήστε τον προσεχτικά... και ειδοποιήστε αμέσως την Αστυνομία, δίνοντας λεπτομερή περιγραφή του!

Μην αφήνετε στο σπίτι σας μεγάλα χρηματικά ποσά, πολύτιμες συλλογές ή κοσμήματα μεγάλης αξίας.
Οι θυρίδες είναι ένα σημαντικό μέσο προστασίας. Αλλωστε ριφιφί σε Τράπεζες δεν γίνονται κάθε ημέρα!

Κάντε μια ασφάλεια κλοπής! Συχνά το ετήσιο κόστος είναι πολύ μικρότερο απ' ότι νομίζετε...

Αν βρεθείτε αντιμέτωποι με τον κλέφτη, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και ΜΗΝ αντιδράσετε αν οπλοφορεί! Δώστε του την ευκαιρία να φύγει... προέχει η σωματική σας ακεραιότητα!

Να έχετε καταγράψει τις μάρκες, τα μοντέλα και τους αριθμούς σειράς των τηλεοράσεων, βίντεο, στερεοφωνικών, ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.λ.π., ώστε αν σας διαρρήξουν το σπίτι να διευκολυνθεί η Αστυνομία στην αναζήτησή τους.
Φωτογραφίστε, όσο το δυνατόν ποιό καθαρά, και λεπτομερώς, πολύτιμα είδη (τιμαλφή, πίνακες κλπ). Η φωτογραφία βοηθά πολύ στην αναζήτηση-επιστροφή των κλοπιμαίων...

Τοποθετήστε κάποιο αξιόπιστο, ολοκληρωμένο σύστημα συναγερμού, που θα μπορείτε να λειτουργείτε και ενώ βρίσκεστε ΜΕΣΑ στο σπίτι. Εχετε πάντα μαζί σας, ένα μικρό σύρματο τηλεχειριστήριο πανικού, για την άμεση ενεργοποίηση του συναγερμού ή μετάδοσης σιωπηρού σήματος εκτάκτου ανάγκης!
Εφόσον τα οικονομικά σας το επιτρέπουν, συνδυάστε το και μ' ένα σύστημα καταγραφής εικόνας (DVR, προτιμήστε κάποιο με δυνατότητα σύνδεσης-μετάδωσης εικόνας μέσω internet) με κάμερες κλειστού κυκλώματος (CCTV, με δυνατότητα υπέρυθρης λειτουργίας στο σκοτάδι).

Αν φτιάχνετε/χτίζετε τώρα το σπίτι σας, συνεννοηθείτε με τον μηχανικό σας για την προσωπική σας ασφάλεια!
Εγκαταστήστε τα κατάλληλα καλώδια για την μελλοντική δυασύνδεση ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Συναγερμού!
Οι ψηλοί τοίχοι, οι φράκτες, τα κιγκλιδώματα στα παράθυρα, τα στενά ανοίγματα και ο επαρκής φωτισμός (με αυτόματους προβολείς), λειτουργούν αποτρεπτικά για τους διαρρήκτες...

Αν παρόλα αυτά, πέσετε θύμα κλοπής, καταγγείλετε αμέσως το γεγονός στην Αστυνομία, περιγράφοντας με λεπτομέρειες τον τρόπο εισόδου και τ΄αντικείμενα που σας αφαίρεσαν.
Μην αγγίζετε τους χώρους που κινήθηκαν οι δράστες, μέχρι που να έλθει η Σήμανση, ούτε τα διαρρηκτικά εργαλεία και αντικείμενα που πιθανόν εγκατέλειψαν οι δράστες.
Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσουν οι επιληφθέντες Αστυνομικοί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου