Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010

Οδηγίες Ασφαλείας από Σεισμό

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη σεισμικότητα. Όλες οι περιοχές της, κινδυνεύουν να πάθουν βλάβες μικρές ή μεγάλες, από σεισμό! Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε πώς να προστατευτούμε και να έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα...


Τι πρέπει να κάνετε ΑΠΟ ΤΩΡΑ
- Συζητήστε με την οικογένειά σας και τους συναδέλφους σας στο χώρο εργασίας και καταστρώστε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. ΌΛΟΙ πρέπει να γνωρίζουν τι να κάνουν σε περίπτωση σεισμού. Προγραμματίστε που θα καταφύγετε μετά το σεισμό. Καθορίστε πού και πώς θα συναντηθείτε. Μάθετε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Να ξέρετε από που κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ( ηλεκτρικού ρεύματος, γκαζιού, φυσικού αερίου, νερού).
- Ενημερωθείτε για τα απλά μέτρα αντισεισμικής προστασίας στο σπίτι και εφαρμόστε τα. Τέτοια μέτρα είναι: να στερεώσετε καλά στους τοίχους τα βαριά αντικείμενα ( π.χ. έπιπλα, κάδρα, καθρέφτες, θερμοσίφωνα), να τοποθετήσετε τα εύθραυστα αντικείμενα σε χαμηλά ράφια.+
- Προμηθευτείτε τα άμεσα απαραίτητα σε περίπτωση σεισμού όπως φακό, φορητό ραδιόφωνο, κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα.
- Μάθετε για την προστασία από σεισμό, ασχοληθείτε με το να αποκτήσετε εσείς και το περιβάλλον σας σωστή αντισεισμική συμπεριφορά.


Τι πρέπει να κάνετε την ΩΡΑ του σεισμού

- Μείνετε ψύχραιμοι. Ο πανικός προκαλεί θύματα!

Αν βρεθείτε μέσα σε κτίριο
- Μην τρέχετε προς την έξοδο
- Απομακρυνθείτε από επικίνδυνα σημεία όπως τζαμαρίες και βαριά έπιπλα.
- Μη βγαίνετε στα μπαλκόνια.
- ΠΡΟΣΟΧΗ! ΜΗΝ ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΑ ΕΠΙΠΛΑ (ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΚΛΠ). Είναι λάθος να κρυβόμαστε κάτω από αντικείμενα και έπιπλα, όταν κάτι καταρρέει, γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα συνθλιβούμε μαζί τους! Αντιθέτως, η εμβρυακή θέση, προστατεύοντας με τα χέρια μας το κεφάλι, είναι η ιδανική σε περίπτωση σεισμού για ασφάλεια και επιβίωση: αρκεί να σταθούμε έτσι δίπλα σ' ένα ογκώδες αντικείμενο ή έπιπλο!
Σε περίπτωση πολύ μεγάλου σεισμού, όταν κτίρια γκρεμίζονται, το βάρος της οροφής που πέφτει συνθλίβει τα έπιπλα που βρίσκονται από κάτω αλλά αφήνει κάποιο χώρο ή κενό δίπλα τους. Αυτός ο χώρος, ονομάζεται «Τρίγωνο Ζωής» και όσο μεγαλύτερο και δυνατότερο είναι το αντικείμενο ή το έπιπλο, τόσο λιγότερο θα συμπιεστεί και όσο λιγότερο συμπιεστεί τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κενό που θα χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος για να σωθεί, χωρίς να εγκλωβιστεί! Αν εργάζεστε σε χώρους με πολλή χαρτική ύλη, όπως π.χ. αρχεία, βιβλιοθήκες, γραφεία εφημερίδων, και γίνει σεισμός, σκύψτε δίπλα σε στοίβες από χαρτί, γιατί το χαρτί δεν συμπιέζεται, δημιουργώντας γύρω του μεγάλα προστατευτικά κενά!
Τα ξύλινα κτίρια είναι η ασφαλέστερη κατασκευή κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, γιατί το ξύλο είναι ελαστικό και κινείται με τη δύναμη του σεισμού. Επιπλέον, σε περίπτωση που καταρρεύσει, δημιουργεί μεγάλα καινά επιβίωσης και έχει λιγότερη συμπυκνωμένη μάζα!
Τα κτίρια από τούβλα αν καταρρεύσουν θα σπάσουν σε πολλά ατομικά τούβλα, θα προκαλέσουν τραυματισμούς αλλά δεν θα συνθλίψουν, όπως τα κτίρια με πλάκες από μπετόν.
- Αν είστε ξαπλωμένος στο κρεβάτι την ώρα που ξεκινήσει ο σεισμός, απλά κυλήστε έξω από το κρεβάτι σε ένα ασφαλές κενό γύρω του αλλά κοντά στη βάση του.
- Αν την ώρα του σεισμού δε μπορείτε εύκολα και γρήγορα να βγείτε σε εξωτερικό χώρο, ξαπλώστε κάτω και διπλώστε το σώμα σας σε εμβρυακή στάση δίπλα σε έναν καναπέ ή μια μεγάλη καρέκλα.
- Μην στέκεστε κάτω από το κούφωμα της πόρτας σε περίπτωση σεισμού, γιατί αν η πόρτα πέσει μαζί με το κούφωμα θα συνθλιβείτε από το βάρος της οροφής.
- Ποτέ μην σπεύσετε προς τις σκάλες σε περίπτωση σεισμού. Οι σκάλες έχουν διαφορετική ιδιοσυχνότητα (ταλάντωση) από τον κεντρικό όγκο του κτιρίου με αποτέλεσμα να προσκρούουν μεταξύ τους μέχρι να διαλυθούν. Πρέπει να ξέρετε πως οι σκάλες είναι από τα πιο πιθανά μέρη να πάθουν βλάβη κατά τη διάρκεια σεισμού, ή να πέσουν από την υπερφόρτωση πολλών ατόμων. Επίσης, μετά το τέλος του σεισμού, οι σκάλες ενός κτιρίου, πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά για καταλληλότητα!
- Είναι πολύ πιο ασφαλές να βρίσκεστε κοντά στους εξωτερικούς τοίχους ενός κτιρίου ή έξω από αυτούς, αλλά κοντά τους.

Αν βρεθείτε έξω από κτίριο
- Μείνετε έξω.
- Μην μπαίνετε μέσα σε κτίρια.
- Απομακρυνθείτε από κτίρια, μανδρότοιχους, ηλεκτροφόρα καλώδια.
- Καταφύγετε σε ανοιχτό ασφαλή χώρο όπως: πλατεία ή πάρκο.

Αν είστε μέσα στο αυτοκίνητο
- Παρκάρετε το αυτοκίνητο σε ασφαλές μέρος που δεν εμποδίζει την κυκλοφορία.
- Αποφύγετε πολυώροφα κτίρια, φωτεινούς σηματοδότες, γέφυρες.
- Σε καμία περίπτωση μην σταθείτε κάτω από ανισόπεδους δρόμους ή γέφυρες, γιατί μπορεί να πέσουν και να καταπλακώσουν το όχημα! Αν βρεθείτε αναγκαστικά κάτω από ανισόπεδο, βγείτε έξω από το όχημα και ξαπλώστε ή γονατίστε δίπλα του.


Τι πρέπει να κάνετε ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ το σεισμό
- Κλείστε τους γενικούς διακόπτες ( ηλεκτρικού ρεύματος, γκαζιού, φυσικού αερίου, νερού).
- Πάρετε μαζί σας τ' άμεσα απαραίτητα: φακό, ραδιοφωνάκι, νερό, ή ότι άλλο έχετε άμεση ανάγκη.
- Βγείτε προσεκτικά έξω από το κτίριο. Περπατάτε γρήγορα και μην τρέχετε. Μη χρησιμοποιείτε ανελκυστήρα!
- Καταφύγετε σε ανοικτό ασφαλή χώρο όπως Πλατεία ή Πάρκο. Μην πλησιάζετε τις ακτές (κίνδυνος Tsunami) !!!


Η συμπεριφορά μας ΜΕΤΑ το σεισμό
- Μη χρησιμοποιείτε άσκοπα το τηλέφωνο γιατι μπλοκάρετε το δίκτυο. Προτιμήστε την αποστολή sms.
- Μη χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας γιατί προκαλείτε μποτιλιάρισμα και καθυστερείτε τα οχήματα παροχής βοήθειας.
- Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των Aρχών.
- Ενημερωθείτε από τους αρμόδιους φορείς. Μην πιστεύετε τις φήμες, δημιουργούν σύγχυση.
- Πρέπει να γνωρίζετε ότι θα ακολουθήσουν μετασεισμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου