Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Ολοι τρέχουν ν' αγοράσουν… ανιχνευτές βομβών!


Μια απίστευτη «μάχη» δίνεται τα τελευταία 24ωρα από εκπροσώπους πολιτικών γραφείων, υπουργείων, δημοσίων οργανισμών, τραπεζών, μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών και άλλων προκειμένου να εγκαταστήσουν το ταχύτερο δυνατόν ειδικές συσκευές ελέγχου αλληλογραφίας!
Η αποστολή-έκρηξη των δεμάτων-βόμβες, έχει σκορπίσει πραγματικό πανικό σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ενώ σε πολλές περιπτώσεις- μέχρι νεωτέρας κανείς δεν ανοίγει κανένα γράμμα!
Υπεύθυνοι ασφαλείας επιχειρήσεων και εκπρόσωποι τεχνικών εταιρειών που ασχολούνται με παρεμφερή συστήματα προστασίας, ανέφεραν ότι τις τελευταίες ημέρες έχει… υπερτριπλασιαστεί η ζήτηση συσκευών ακτινοσκόπησης δεμάτων!
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε αρμόδιος υπεύθυνος ασφαλείας, «δεν παρεμβαίνουμε πλέον εμείς. Τηλεφωνούν από τα γραφεία των Υπουργών, ή ακόμη και ο ίδιος ο... Υπουργός (!!!), και ζητούν εδώ και τώρα ανιχνευτή εκρηκτικών» . Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σαρωτές ζητούνται και από επιχειρηματίες ή από τραπεζικούς για προσωπική ή ιδιωτική χρήση σε σπίτια και γραφεία! Μάλιστα, είναι τέτοια η ζήτηση που τ' αποθέματα που υπάρχουν στην Ελληνική αγορά δεν φαίνεται να επαρκούν και η απάντηση που έχουν λάβει υπεύθυνοι ασφαλείας δημοσίων και ιδιωτικών φορέων είναι: «Θα πρέπει να περιμένετε 4 ως 6 μήνες» !!!
Υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα υπάρχουν συνολικά σήμερα περίπου 400 συσκευές ελέγχου δεμάτων και η μέχρι στιγμής ζήτηση υπολογίζεται ότι θα είναι για άλλες 1.000 ως 1.500 !!!
Από τα υπάρχοντα scanners, τα 300 βρίσκονται σε αεροδρόμια της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα έχουν τοποθετηθεί στη Βουλή, σε τρία ή τέσσερα κυβερνητικά κτίρια, σε περίπου 20 ιδιωτικές εταιρείες (πετρελαιοειδών, κινητής τηλεφωνίας, κ.ά.) σε πιστωτικά ιδρύματα, σε φυλακές, κτλ.
Το ποσοστό κάλυψης κρίσιμων δημοσίων υπηρεσιών θεωρείται μικρότερο του 5%- 7%. Επιπλέον, αν εξαιρεθούν τα αεροδρόμια και ορισμένα κυβερνητικά κτίρια- όπως το Μέγαρου Μαξίμου-, η χρήση αυτών των συσκευών ήταν υποτονική ως ανύπαρκτη. Κανείς δεν περίμενε ότι θα συμβεί το «κακό». Τα δέματα τοποθετούνταν σπάνια στα scanner και οι χειριστές των συσκευών έκαναν άλλες δουλειές. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κτίριο κρίσιμης δημόσιας υπηρεσίας στο κέντρο της Αθήνας είχε υπάρξει έγγραφη ενημέρωση ότι ο σαρωτής δεμάτων παρουσιάζει σημαντικά λειτουργικά προβλήματα, αλλά ουδείς είχε ασχοληθεί πέρα από τον υπεύθυνο ασφαλείας!
Αναφέρεται ακόμη ότι η ΕΛ.ΑΣ. είχε νοικιάσει 254 συσκευές Χ-ray (όπως και 963 μαγνητικές πύλες) για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Σχεδόν όλες όμως επιστράφηκαν στις εταιρείες από τις οποίες είχαν παραγγελθεί. Συγχρόνως, η ΕΛ.ΑΣ. είχε αποκτήσει έξι σαρωτές για τις ανάγκες της Συνόδου Κορυφής το 2003 και από τότε αυτοί μεταφέρονται από την ειδική μονάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών σε όλες τις μεγάλες εκδηλώσεις, όπως επισκέψεις ξένων ηγετών, κτλ.
Υστερα από τα πρόσφατα γεγονότα με τις αποστολές των πακέτων-βόμβες, έχω δεχθεί πάρα πολλά μηνύματα, σχετικά με τους Ανιχνευτές Αλληλογραφίας & Δεμάτων.
Σε συνέχεια λοιπόν και όσων έχουν αναφερθεί σε διάφορα threads στο Forum, μια συσκευή scanner, για χρήση σε κάποιο γραφείο, κατάλληλη για ανίχνευση εκρηκτικών μηχανισμών σε φακέλους και μικρά δέματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε αυτόνομα, είτε σε συνδυασμό με άλλες συσκευές-ανιχνευτές, π.χ. ακτίνων-X, για ακόμα ασφαλέστερα αποτελέσματα!
ΠΡΟΣΟΧΗ! Μια αξιόπιστη συσκευή scanner αλληλογραφίας και δεμάτων, ΔΕΝ είναι ένας κοινός ανιχνευτής μετάλλων, ώστε να δίνει ψευτοσυναγερμούς... ανιχνεύοντας π.χ. καρφωτικά από συρραπτικά χαρτιών, αλλά μία "ευφυής" ηλεκτρονική συσκευή, μ' εξελιγμένη δυνατότητα διακρίβωσης μεταξύ μιας μικρής μπαταρίας και ενός απλού συνδετήρα για χαρτιά!
Η συμπαγής κατασκευή, επιτρέπει την εύκολη μεταφορά και την επιτραπέζια τοποθέτηση οπουδήποτε, εξασφαλίζοντας υψηλή φορητότητα, γρήγορη και αξιόπιστη λειτουργία (με 2 χρόνια εγγύηση και διαρκή παρακαταθήκη ανταλλακτικών)!
Διαθέτει εσωτερική επαναφορτιζόμενη μπαταρία για χρήση σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος.
Δεν χρειάζεται ειδική εκπαίδευση για το χειρισμό της και δεν απαιτεί καμμία ρύθμιση, απλά συνδέεται με την πρίζα και είναι έτοιμη για χρήση!

Μπορεί να ελέγχει αντικείμενα (φακέλους και μικρά δέματα), πάχους ως 6 εκατοστά και πλάτους ως 40 εκατοστά (δηλ. μεγέθους τηλεφωνικού καταλόγου).
Δεν καταστρέφει τη μαγνητική επίστρωση από αποθηκευτικά μέσα (κασέτες, φίλμ, δισκέτες, κ.λ.π.)
Αυτόματη ανίχνευση όλων των ύποπτων αντικειμένων, με ηχητικό και οπτικό συναγερμό.

Τι ανιχνεύει:
Εξαρτήματα κατασκευής βομβών όπως μπαταρίες, πυροκροτητές, χρονοδιακόπτες, και άλλα ηλεκτρονικά κυκλώματα.
Επικίνδυνα αντικείμενα όπως ξυράφια, κοπτικές λεπίδες και ιδιοκατασκευές τύπου “ποντικοπαγίδας” που χρησιμοποιούνται συχνά σε κακόβουλες εκδικητικές επιθέσεις μέσω αλληλογραφίας.
Μουσικές κάρτες (εξαιτίας του ηλεκτρονικού τους μηχανισμού).
Επίσης μπορεί ν' ανιχνεύσει μικρά κλειδιά, ναρκωτικές ουσίες τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο, λεπίδες, μαχαίρια, κέρματα, κοσμήματα, κ.λ.π. που μπορεί να είναι κρυμμένα σε μικροδέματα, φακέλους, βιβλία, κ.λ.π.
Ενδεικτικά, τα πακέτα-βόμβες που εντοπίστηκαν πρόσφατα, αποτελούνταν από μπαταρία, καλώδια, ένα σπασμένο λαμπάκι και 100-120 γραμμάρια πυρίτιδας.

Οι τιμές ποικίλουν, αναλόγως την συσκευή... το κόστος ξεκινά από τα 500 e για έναν απλό, φορητό ανιχνευτή μεταλλικών αντικειμένων, από έναν... συνδετήρα μέχρι όπλων (που όμως, εκτός από τον έλεγχο της αλληλογραφίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ΚΑΙ για τον έλεγχο ατόμων)... γύρω στα 5000 e για εξειδικευμένους ανιχνευτές αλληλογραφίας-μικροδεμάτων και φτάνει μέχρι και πολλές χιλιάδες ευρώ, για πολυσύνθετα, ογκώδη συστήματα, με δυνατότητα μέχρι και... ανάλυσης φάσματος !!!

Η επιλογή της κατάλληλης κάθε φοράς συσκευής, εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση και γι' αυτό είναι απαραίτητη μια αναλυτική Μελέτη Ασφαλείας-Αναγνώρισης Κινδύνου (για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μου μέσω pm ή email)...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου