Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Συσκευές Jammers & Μέθοδοι προστασίας των Συστημάτων Συναγερμού

Mετά την ανακοίνωση από την ΕΛ.ΑΣ.
http://astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=5339&Itemid=528&lang=
για την σύλληψη αλλοδαπού, μέλους οργανωμένης σπείρας, εξοπλισμένης με υπερύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, που διέπρατταν κλοπές σε κοσμηματοπωλεία, στα οποία εισέρχονταν με την μέθοδο «ριφιφί», έλαβα πολλά μηνύματα που προβληματισμένοι μου ζητούσατε περισσότερες πληροφορίες για την συσκευή που χρησιμοποιούσαν για την αδρανοποίηση των συστημάτων συναγερμού και πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης-προστασίας...
Οπως φαίνεται και από τις επίσημες φωτογραφίες των κατασχεθέντων πειστηρίων που δημοσιοποιήθηκαν, η σπείρα χρησιμοποιούσε μια μικρή φορητή συσκευή (φυσικού μεγέθους πακέτου τσιγάρων), η οποία λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία (για χρονικό διάστημα 2-3 ωρών) και μπλοκάρει (σε μια απόσταση περί τα 50 μέτρα), ΟΛΑ τα σήματα που εκπέμπονται στις συχνότητες 895-1000, 1195-1300 και 2395-2500MHz. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα δυσχέρεια στην επικοινωνία εκτός από τις συσκευές GSM (Ασύρματοι Κωδικοποιητές ή/και Τηλεφωνητές, κινητά τηλέφωνα), διαφόρων μοντέλων ασύρματων καμερών, αλλά και συσκευές bluetooth καθώς και WiFi !!!
Στην πράξη, τέτοιες ασύρματες συσκευές επικοινωνίας (Κωδικοποιητές ή/και Τηλεφωνητές) χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις όπου στον χώρο που προστατεύεται δεν υπάρχει τηλεφωνική γραμμή (ΟΤΕ κλπ). Τότε, μέσω μιας SIM (συνήθως καρτοκινητής) κινητής τηλεφωνίας, χρησιμοποιούνται για την σύνδεση του Συστήματος Συναγερμού με ένα Κέντρο Λήψης Σημάτων, την Αμεση Δράση, ακόμα και το κινητό μας!
Ως άμεσο μέτρο προστασίας, προτείνεται (αναλόγως των τεχνικών χαρακτηριστικών της συσκευής "κωδικοποϊητή" του Συστήματός σας), η σύνδεση (μέσω χαμηλής, μηνιαίας συνδρομής) με κάποιο Κέντρο Λήψης Σημάτων, με την ενεργοποίηση αμφίδρομης επικοινωνίας - ελέγχου καλής λειτουργίας της εγκατάστασή σας - 24ωρης προστασίας σε περίπτωση διακοπής της επικοινωνίας, απώλειας σήματος, πτώσης τάσης κ.α.
Φυσικά, αν στο χώρο σας υπάρχει ενσύρματη τηλεφωνική γραμμή, συνιστάται ΚΑΙ αυτή η σύνδεση, ως σύστημα Back-Up...

Από την Αστυνομική προανάκριση-έρευνα που διενεργήθηκε, προέκυψε ότι η σπείρα αποκολλούσε από τη θέση τους τις εξωτερικές σειρήνες και εν συνεχεία τις τοποθετούσαν σε... κουβά με νερό, ώστε να περιορίσουν τον ήχο τους και να τις βραχυκυκλώσουν.
Σε άλλες περιπτώσεις κλοπών, έχουν αναφερθεί προσπάθειες φίμωσης των σειρήνων με αφρό πολυουρεθάνης.
Γι' αυτό και συνιστάται η εγκατάσταση των σειρήνων να γίνεται σε όσο το δυνατόν ποιό δυσπρόσιτα σημεία!
Παράλληλα, οι σύγχρονες εξωτερικές σειρήνες, έχουν ειδικούς μηχανισμούς προστασίας τους από σαμποτάζ, που σε κάθε περίπτωση απόπειρας π.χ. κοψίματος των καλωδίων τους, ανοίγματός τους, αφαίρεσης από τον τοίχο, ή κάλυψής τους με αφρό, ενεργοποιούνται άμεσα, δίνοντας ταυτόχρονα και εντολή στην Κεντρική Μονάδα (Πίνακα) για σήμανση συναγερμού!

Επίσης συνιστάται:
- Τακτικός έλεγχος της καλής λειτουργίας του συστήματος συναγερμού!
- Ετήσια συντήρηση (service) - αντικατάσταση των μπαταριών, της Κεντρικής Μονάδας και της εξωτερικής (αυτοτροφοδοτούμενης) σειρήνας.
Σε περίπτωση ασυρμάτων Συστημάτων Συναγερμού, αντικατάσταση με αλκαλικές επώνυμες μπαταρίες, όλων των αισθητήρων (πχ ραντάρ υπερύθρων), αλλά και των τηλεχειριστηρίων (on/off & πανικού).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες των δικών σας συσκευών, συμβουλευτείτε τον εγκαταστάτη του Συστήματός σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου