Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Γενικές Οδηγίες Ασφαλείας στους χώρους Εργασίας

Οι επιχειρήσεις, υπήρξαν και θα είναι και στο μέλλον, αντικείμενο αμφιλεγόμενων πολιτικών και οικονομικών ζητημάτων, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών να μεταβάλλονται σε στόχους τρομοκρατικών και εγκληματικών ενεργειών. Κυρίως τ' ανώτατα στελέχη, μπορεί να είναι στόχος τρομοκρατικών ενεργειών, περιλαμβανομένης της παραβίασης της εισόδου, κατάλειψης του κτηρίου, απαγωγής, σαμποτάζ, ακόμα και δολοφονίας!

Ορισμένα μέτρα έναντι των ενεργειών αυτών, που θα βελτιώσουν την προσωπική ασφάλεια και την ασφάλεια στο γραφείο, μπορούν να ληφθούν ως εξής:
- Όπου ο αριθμός των υπαλλήλων είναι μεγάλος, να χρησιμοποιείται το σύστημα αναγνώρισης-ελέγχου πρόσβασης (Access Control), με ειδικές ηλεκτρονικές κάρτες που να περιέχουν και ΠΡΟΣΦΑΤΗ φωτογραφία του κατόχου.
- Ν' αποφεύγετε να εργάζεστε μόνοι αργά τα βράδια και ημέρες που λείπει και το υπόλοιπο προσωπικό.
- Το αποτελεσματικότερο μέτρο ασφαλείας είναι το να διατηρούνται οι πόρτες κλειδωμένες από μέσα και η πόρτα του γραφείου να επιτρέπει την πρόσβαση ενός μόνο επισκέπτη κάθε φορά.
- Οπωσδήποτε, η εξωτερική πόρτα του γραφείου να κλειδώνεται όταν φεύγετε από το γραφείο, τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα. Μην επιτρέπετε στις γραμματείς ν' αφήνουν αντικλείδια στο γραφείο!
- Πρέπει να είναι περιορισμένη η πρόσβαση στους χώρους των στελεχών.
- Η διαμόρφωση του χώρου του γραφείου να είναι τέτοια, ώστε να γίνεται αμέσως αντιληπτό κάθε ασυνήθιστο ή άγνωστο αντικείμενο αφημένο στο δωμάτιο.
- Διατηρείτε το γραφείο τακτικό. Μην αφήνετε χαρτιά ή σχέδια ταξιδίου πάνω στα γραφεία αφύλακτα.
- Επισκέπτες χωρίς συνοδεία δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να μπαίνουν στο γραφείο, ούτε εργάτες χωρίς κατάλληλη ταυτότητα και άδεια.
- Να ελέγχεται τη δημοσιότητα σε περιοχές αυξημένου κινδύνου. Να αποφεύγεται την αναγνώριση με φωτογραφίες στον τύπο. Διατηρείστε την ανωνυμία σας.
- Η δραστηριότητα των επιστατών και των συντηρητών σε σημαντικά γραφεία ή/και "ευαίσθητες" περιοχές εργοστασίων θα πρέπει να ελέγχεται από ικανούς υπαλλήλους.
- Ικανός αριθμός κατάλληλων (και συντηρημένων ετησίως) πυροσβεστήρων, πυροσβεστική φωλιά (εξοπλισμένη με πλήρη συλλογή εργαλείων), φακός, κουτί Α' βοηθειών πλήρες φαρμάκων και τουλάχιστον 1 φιάλη οξυγόνου, πρέπει να υπάρχουν στο χώρο των γραφείων.
-Τ' ανώτατα στελέχη πρέπει να διαθέτουν ένα υλικό εμπόδιο, όπως ηλεκτρομαγνητικής λειτουργίας πόρτες, κουμπί σιωπηρού συναγερμού, που δίνει σήμα στο Τμήμα Προστασίας του Εργοστασίου ή στο γραφείο της γραμματείας, και παρακολούθηση με monitors των επισκεπτών στη ρεσεψιόν και στο γραφείο του Υπευθύνου Ασφαλείας.
Η ακριβής αντίδραση σε σήμα τέτοιου συναγερμού εναπόκειται στην κρίση του Τμήματος Ασφαλείας και αναλόγως το εκπονηθέν Πρόγραμμα Προστασίας, σε συνεννόηση με το στέλεχος. Είναι σημαντικό το κατά πόσο στο σήμα θα απαντήσουν οι εργαζόμενοι ή θα κληθεί η τοπική Αστυνομία. Σε μερικές περιπτώσεις είναι προτιμότερο η γραμματέας να κάνει ένα εσωτερικό τηλεφώνημα στο στέλεχος για να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει κατάσταση συναγερμού πριν ληφθούν άλλα μέτρα...
- Αν εργάζεστε απογεύματα, βράδυα, Σαββατοκύριακα ή κατά το χρόνο των διακοπών, θα πρέπει να ενημερώνετε το Γραφείο Ασφαλείας, για το πόσο σκοπεύετε να παραμείνετε στο κτίριο, καθώς και όταν πρόκειται να φύγετε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου